• El president Puigdemont dona el tret de sortida del 5G a Catalunya a l’are@8 amb una prova de connectivitat en la qual s’ha assolit la velocitat més gran de  connexió

  • L’are@8 és una de les principals àrees tecnològiques i industrials del sud d’Europa que s’ha desenvolupat al costat de la Fira i el Mobile World Congress

  • Aquesta prova trenca la barrera tecnològica actual i obre la porta a l’ús d’una tecnologia necessària per als nous dispositius intel·ligents, situant Catalunya en una posició capdavantera en l’àmbit europeu i mundial per liderar el desplegament de la tecnologia 5G en els pròxims anys

     

Barcelona, 16 de febrer de 2017. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat avui el tret de sortida al 5G a Catalunya. Puigdemont i la consellera de la Presidència, Neus Munté, han presenciat la primera prova de connectivitat 5G a les instal·lacions del complex tecnològic SERTRAM ubicat a la nova are@8, una de les principals àrees tecnològiques i industrials del sud d’Europa que s’ha desenvolupat al costat de la Fira i el Mobile World Congress, a cavall entre Barcelona i l’Hospitalet.

Aquesta prova, que ha ofert Itconic i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya,  gestor del CATNIX (Punt Neutre d’Internet a Catalunya), trenca la frontera tecnològica actual i obre la porta a l’ús d’una tecnologia necessària per als nous dispositius intel·ligents i la nova era de l’IoT (Internet of Things), situant Catalunya en una posició capdavantera a nivell europeu i mundial per liderar el desplegament de la tecnologia 5G en els propers anys.

Durant l’acte, a més de la prova de connectivitat 5G, l’empresa TechData, ubicada a l’are@8, ha fet una demostració de solucions IoT. Concretament, ha presentat un sistema d’identificació i traçabilitat de productes basat en tecnologia d’identificació per radiofreqüència (RFID). Aquest sistema monitora els productes que surten d’una fàbrica fins que arriben al consumidor final a la botiga, assegurant així el control del producte en tota la cadena logística.

L’are@8 encapçala la nova era de la reindustrialització digital

L’are@8 es troba en una ubicació estratègica donada la proximitat amb el recinte de Fira de Barcelona-Gran Via, el polígon de la Zona Franca i el Port de Barcelona, configurant l’espai com una zona motora de creació d’activitat, riquesa i ocupació.

L’are@8, que promouen l’Associació Empresarial Pedrosa, Itconic i Sertram, és una zona de connectivitat única per la seva proximitat al punt neutre, que connecta amb gran part de les xarxes d’operadors i proveïdors de continguts i de serveis d’internet a través de la Meet-Me Room de l’empresa de data center neutrals Itconic. En aquest espai, on les empreses poden escollir qualsevol dels operadors per assolir la màxima velocitat, conviuen grans proveïdors amb empreses i startups que tenen accés a la tecnologia més avançada.

D’aquesta manera, l’are@8 esdevé el centre neuràlgic de les telecomunicacions i la connectivitat, ja que és on s’ubica la concentració més gran de data center de tot Catalunya i una de les més importants d’Europa i a on es treballa de manera habitual a 1-10Gbps. Els centres de Vodafone, Orange/Jazztel, BitNAPCTTI, Movistar i Itconic són alguns dels exemples que conformen allò que ja s’ha convertit en una infraestructura crítica de connectivitat.

El desplegament d’anells de fibra i de centres de dades a la zona fa que l’àrea esdevingui per a la nova indústria l’espai tecnològicament més estratègic de Catalunya i per tant, el lloc ideal per al desenvolupament de noves tecnologies basades en la connectivitat. L’establiment d’un entorn obert, amb la possibilitat d’escollir l’operador més competitiu, permet el millor desenvolupament de la nova indústria connectada.

Motor econòmic i creació de llocs de treball de perfil alt

Així, l’era de la reindustrialització digital es manifesta al més alt nivell a l’are@8 amb la implantació d’empreses de programació, integradores, contact center i gairebé totes les empreses de repartiment de paqueteria i missatgeria, un sector que emergeix de la mà de l’ecommerce. És per això que l’are@8 catalitza la interconnexió entre indústria, datacenters, proveïdors de serveis d’alt valor afegit i fabricants i distribuïdors d’infraestructures, components, hardware i software, erigint-la en una de les principals àrees tecnològiques.

Només al complex tecnològic de Sertram de l’are@8 hi treballen més de 1.000 persones pertanyents a una cinquantena d’empreses que s’hi ha instal·lat atretes per l’alta velocitat de connexió. En aquest espai conviuen grans empreses tecnològiques i startups que es nodreixen mútuament, actuant al mateix temps com a clients i proveïdors.

Les noves tendències, Big Data, IoT i Indústria 4.0, que són molt dependents de la proximitat a les infraestructures crítiques, confereixen a la zona importància estratègica per al desenvolupament econòmic del país i com a motor de la nova ocupació de les pròximes dècades, donat que els llocs de treball que es creen a la zona són de perfil molt alt.