Chattanooga és una ciutat dels EUA que pertany a l’estat de Tennessee amb una població de 176.588 habitants al 2015. A causa de la contaminació, la obsolescència industrial i la manca de planificació, Chattanooga va esdevenir oficialment al 1969 la ciutat amb l’aire més brut dels Estats Units. A partir de 2007 la ciutat inicia un procés de transformació urbanística basat en la connectivitat i la eficiència energètica, esdevenint posteriorment una de les ciutats dels Estats Units amb més reconeixements, havent guanyat tres premis nacionals d’Excel·lència en “habitabilitat” i nou “Gunther Blue Ribbon Awards” per Excel·lència en habitabilitat i planificació. Al 2010 es consolida com a la #1 d’entre totes les ciutats Americanes en potencial de creixement econòmic i al 2011 és nominada com a una de les 7 ciutats finalistes al reconeixement internacional “Intelligent Community of the Year” que premia els models de transformació més rellevants tant econòmics com socials del segle 21.

El desenvolupament de la ciutat té un component públic-privat on hi participen múltiples parts, no obstant, és EPB (Electric Power Board of Chattanooga) una companyia distribuïdora d’electricitat i telecomunicacions pública que pertany a l’ajuntament de la ciutat, qui al 2005 va planejar la construcció d’una nova infraestructura de fibra òptica per tal de modernitzar el sistema elèctric i proporcionar FTTH i FTTB (telefonia/internet i TV) als clients residencials i comercials. D’aquesta manera podria entregar a totes les vivendes, empreses i institucions 1Gbps de connectivitat de manera estandarditzada i a un preu molt competitiu. El 2007 s’aprova el projecte i el 2009 EPB rep una subvenció provinent de fondos federals de 111,6 milions de $ del departament d’energia, per tal d’accelerar la construcció i implementació de la infraestructura de fibra i la xarxa elèctrica intel·ligent. EPB crea una xarxa elèctrica intel·ligent gràcies a la utilització d’una xarxa 100% de fibra òptica com a columna vertebral. Aquesta XEI o “Smart Grid” és la nova generació de sistemes elèctrics que comprenen capacitats dissenyades per reduir l’impacte d’interrupcions elèctriques, millorar el temps de resposta i permetre als clients un major control del seu consum elèctric. El setembre de 2010, EPB passa a ser la primera companyia en proporcionar una velocitat de connexió simètrica d’1gigabit per segon al mercat residencial, essent aquest un component crític de la propera generació d’innovació tecnològica i de desenvolupament econòmic. En aquells moments 1 Giga era una velocitat de connexió 200 vegades més ràpida que la mitjana nacional. El 2012, la divisió de fibra òptica d’EPB esdevé rentable, contribuint a reduir els costos operatius globals i les tarifes elèctriques des de llavors.

Els impactes més immediats del projecte varen ser la instal·lació de diversos “Call Centers” i empreses amb necessitat d’un gran ample de banda. Un altre estudi, indica que en aquest moment, la ciutat estava atraient gent a un ritme d’un 30% més ràpid que la mitjana nacional, especialment de la generació del “Baby boom” i “Millenials”, grup caracteritzat com la classe jove i creativa, força impulsora d’empreses innovadores.

En quant a les dades numèriques, durant el període de 2011-2015 la infraestructura de fibra ha generat un augment del benefici econòmic i social que es situa entre els 865,3 milions de $ i l’1,3 bilió de $, al mateix temps que s’han creat entre 2.800 i 5.200 nous llocs de treball. La població a la ciutat ha augmentat de 167.674 al 2011 a 176.588 al 2015 per tant la creació de llocs de treball té un impacte important i directe en el creixement de la població. Dins la variable comunitat l’impacte més significatiu ha estat l’augment en el desenvolupament econòmic i la millora en l’eficiència de les empreses. Pel que fa a la xarxa elèctrica intel·ligent, és interessant mencionar la important reducció de la contaminació, així com la possibilitat de que el clients puguin gestionar el seu propi consum de l’energia, fent-lo, més eficient i racional   (ex. d’autoconsum i venta de l’excés d’energia produïda pel consumidor, possible gràcies al ”Smart Grid” i el marc legislatiu vigent als USA).

És interessant mencionar que la transformació tecnològica que ha viscut Chattanooga ha estat el resultat del desenvolupament d’un entorn d’emprenedoria únic. La ciutat és a dia d’avui la llar de la nova generació d’startups com ho demostra el fet de l’aparició d’iniciatives com el GIG-TANK, un programa d’acceleració d’empreses enfocat a la utilització de la xarxa d’1 gigabit d’internet. Aquest entorn també ha propiciat la denominació de “districte de la innovació”, per tal de reforçar el posicionament de la ciutat com a ciutat ideal per a les start-ups, la tecnologia i la nova generació de l’economia de la innovació. Al 2015, la ciutat es converteix en la primera comunitat mundial que disposa d’un servei d’internet a 10Gbps pel mercat residencial i d’empresa. Com a curiositat actualment està proporcionant el seu servei d’un gigabit a l’aeroport de Chattanooga on els seus visitants disposen de wi-fi gratuït a 1Gbps.

Com a conclusió, i segons diversos estudis, es suggereix que el veritable valor econòmic (True Economic Value) de la infraestructura de fibra és molt superior al seu cost d’instal·lació i manteniment. Com a resum podem dir que la fibra i la alta capacitat de connectivitat és l’element que ha tingut un major impacte econòmic i social sobre la comunitat.